Skremselspropaganda eller uvitenhet?
Rehabiliteringen av Ankerskogen idrettshall (AIAS) har ført til mange innlegg i HIL tennis sine informasjonskanaler og senest i HA. Det er fullt forståelig at dette temaet engasjerer mange brukere av hallen, og da er det viktig at det som skrives er korrekt og at alle sider blir belyst. Når jeg leser overskriften «Bråstopp for tennisens fremtid…», så minner dette om skremselspropaganda som bør korrigeres fordi dette er enten bevisst feilinformasjon eller rett og slett uvitenhet. Dette innlegget er et motsvar og et forsøk på å beskrive en fremtid for tennisen som jeg tror er mye mer positiv enn det styret i HIL tennis gir uttrykk for.
En idrettshall i forfall
Flere har kommentert at det er bedre med tre dårlige baner enn med to nye flotte baner. De fleste som spiller tennis i Ankerskogen, gjør dette på hobbybasis, men har ikke disse spillerne også rett til å oppleve en velstelt treningsarena som gir en god brukeropplevelse? De betaler jo tross alt for det! Alle jeg har snakket med synes det er triste forhold i dagens hall, og da snakker de ikke bare om sprekker, ujevnheter og feilsprett på de nedslitte banene.
Hallen bærer i stor grad preg av tidens tann med setningsskader, vannskader, manglende varme- og ventilasjonsanlegg, stort etterslep på brann- og sikringstiltak, mangelfulle rømningsveier, kostnadskrevende lys- og oppvarmingskilder, nedslitt hallinteriør og en klubbhusdel som sårt trenger en oppgradering og nye romløsninger slik at det blir en mer effektiv utnyttelse av arealene. Det er bakgrunnen for at hallen nå skal bli totalrehabilitert etter 31 års bruk.
Bedre og finere tennisbaner med bedre lys og inneklima er en positiv effekt av denne oppgraderingen. I tillegg får turn, med sine 900 medlemmer, en hall med bedre kapasitet, bedre kvalitet, bedre inneklima og større forutsigbarhet. Ved å «bytte» baner slipper vi forhåpentligvis også flere telefoner fra bekymrede foreldre som forteller om barn som blir skjelt ut av voksne tennisspillere fordi de må krysse banene for å komme inn til turnhallen.
At rehabiliteringen, med en omrokkering av flatene, er et tiltak som øker sikkerheten og tryggheten for barn og unge håper jeg ingen er uenig i.
3 baner er i realiteten 2,2
HIL tennis er en leietager i Ankerskogen idrettshall på linje med HIL turn. HIL tennis leier i dag to baner full tid, samt kjøper strøtimer etter behov på bane tre. Ankerskogen idrettshall bestemmer utleie av bane tre, hvem som skal leie den og hvor mye de kan få leid den. Tennis har kun leieavtale for to baner, og har mulighet til å leie timer på bane tre på linje med øvrige leietagere. De aller fleste timene på bane tre er i dag leid ut på fast basis til HIL turn. De timene turn ikke bruker blir tilgjengeliggjort som strøtimer for tennis, badminton og andre leietagere. For tennis sin del utgjør dette i underkant av 0,2 baner. Vår oversikt viser at det i snitt kun er fem timer i uka hvor alle tre baner er opptatt samtidig. Fem timer!
Tennis «mister» derfor ikke en bane, men de får noe mindre banekapasitet på dagtid før
kl 16 og i helgene. Jeg vil neppe kalle dette for «bråstopp for tennisens fremtid…», eller «et dramatisk tilbakeslag…». Utfordringen til HIL tennis blir å se på hvordan banekapasiteten på to baner kan utnyttes bedre på dagtid, og spesielt i helgene hvor det er svært mye ledig kapasitet. Mer om dette litt lenger ned.
Hvis baneforholdene ikke er så viktig for brukerne av hallen, som noen påstår, er det rart at hobbyspillere velger å booke bane 3 når både bane 1 og 2 er ledig. Jeg tror det skyldes det enkle faktum at bane 3 er den som er best i stand og best å spille på i dag.
Banekapasitet vs antall medlemmer
Norges tennisforbund (NTF) har laget et oppsett og en anbefaling på hvordan en klubb med 200 aktive medlemmer kan legge til rette for god utnyttelse av banekapasiteten med to innebaner. De har fordelt banekapasiteten på ulike grupper (barn, unge, voksne) og ulike dager. I dette oppsettet har NTF fordelt timer på de ulike gruppene og de viser fordelingen over syv dager i uka. 38 prosent av den anbefalte fordelingen er lagt til fredag-søndag. Hvor stor del av banekapasiteten bruker HIL tennis i denne perioden?
Kjernetiden i en tennishall er mellom 16-21 på dagtid. Dette er den mest populære tiden, og den er «sprengt» stort sett i alle tennishaller i Norge. I kjernetiden er det vanskelig å oppdrive timer til kurs, trening og strøtimer, så derfor må klubbene utnytte den øvrige ledige kapasiteten bedre hvis alle skal få muligheten til å spille tennis. Det kan ikke være et krav at det skal være nok baner til å dekke hele behovet i kjernetiden. Det er en lite bærekraftig løsning på sikt. Det er nok av eksempler på tennishaller som har gått konkurs fordi kundegrunnlaget har vært for lite på det antall baner som er bygget. Det skjedde her i Hamar på nittitallet, kun fem år etter at hallen ble bygd.
Det er 150 tennisklubber i Norge. 68 klubber har tilbud om innebaner i en boble eller fasthall. Antall innebaner varierer fra 1-4, med unntak av de aller største klubbene som har mange tusen medlemmer. 24 klubber (35 prosent) har kun to innebaner på vinterstid.
Eiksmarka tennisklubb har 1000 medlemmer, 10 utebaner hvorav to av disse har boble over seg på vinteren. Med andre ord skal klubben fordele 1000 medlemmer på to baner. Soon tennisklubb er en annen klubb med 380 medlemmer og en hall med to innebaner som ble ferdigstilt i 2013. Dette er en virkelighet begge klubbene har levd med i mange år, men det har definitivt ikke vært en «bråstopp» for utviklingen i noen av klubbene.
Grefsen TK, Bodø TK, Haugesund TK, Halden TK, Lillestrøm TK, Nittedal TK og Ullevål TK er alle ganske store og sammenlignbare klubber med kun to innebaner på vinterstid. Dette er bare et lite utvalg av de 36 klubbene i Norge som har én eller to baner til rådighet på vinterstid. Mange av disse klubbene arrangeres nasjonale turneringer også – med kun to baner! På dette punktet har det også vært feilinformasjon fra styret i HIL tennis, som mener det er vanskelig, ja nærmest umulig, å gjennomføre turneringer med kun to baner. Hvis det er vanskelig, så er det jo fullt mulig å starte opp igjen med nasjonale turneringer på de fire flotte utebanene. Norges tennisforbund har underskudd på klubber som ønsker å arrangere turneringer, så de ønsker HIL tennis hjertelig velkommen som arrangør av turneringer både inne og ute.
HIL tennis har ifølge NTF 155 registrerte medlemmer (per 1.1.20), og dette tallet ser ut til å ligge stabilt per 1.1.21 ifølge årsberetningen som nylig ble lagt frem. Det er med andre ord godt innenfor det antall medlemmer NTF bruker som sin anbefaling for en klubb med tilgang til to innebaner.
Vårt samfunn er også i stadig endring med økt fleksibilitet på arbeidstid, økt fokus på friskliv og flere grupper som er i en livssituasjon hvor de har stor grad av frihet til å eksempelvis spille tennis akkurat når det måtte passe dem. Jeg vil derfor oppfordre HIL tennis til å tenke nytt på hvordan de kan øke dekningsgraden på de svært mange ledige timene som er tilgjengelig i hallen på dagtid og i helgene. Det er bærekraftig.
Kan utesesongen forlenges?
Det går også an å tenke helt utenfor boksen, som Eiksmarka har gjort. Der skuffet de snøen vekk fra kunstgressbanene i vinter og åpnet opp for spill til glede for mange barn og unge spesielt. Kanskje kunstgrus/gress er fremtidens utebaner for HIL tennis? Flere og flere klubber bytter ut de gamle grusbanene med kunstdekke som forenkler vedlikeholdet og forlenger sesongen vesentlig. Med et lysanlegg kan timene utover høsten også forlenges vesentlig. Hva med en letthall over en bane på uteanlegget som et vesentlig rimeligere alternativ til en ny bane 3 inne? Mulighetene er mange hvis man først begynne å lete.
Flere tennisklubber har også et nært samarbeid med padel i sine lokalmiljø. I løpet av våren har Hamar ni padeltennisbaner tilgjengelig for byens befolkning. Forhåpentligvis vil dette føre til en vekst i tennisinteressen også. I motsatt fall kan det være en utfordrer som kaprer de mange av-og-på-spillerne som velger padel fremfor tennis fordi det er så mye lettere å lære og beherske. Interessen for padel har eksplodert i Hamar, og det har tiltrukket seg mange tidligere tennisspillere. Hvordan dette slår ut for medlemstallet til HIL tennis blir spennende å følge med på. Forhåpentligvis slår det positivt ut.
NTF mener padeltennisbaner er ypperlig for mini- og miditennis for de yngre og oppfordrer derfor klubbene til å samarbeide med padel. Kanskje en del av kursene for de minste kunne avvikles på padelbaner? Det vil garantert avlaste verdifulle timer i kjernetiden inne. Hamar Padel har bekreftet at de ønsker å tilrettelegge for minitennis på sine anlegg.
Hva med ny bane 3?
Helt til slutt vil jeg komme med noen refleksjoner rundt en fremtidig bane 3 innendørs til tennis. Er det mulig? Ja, definitivt! Er det egentlig et behov for det? Kanskje på sikt! Noe av de utfordringene som er beskrevet over må svares opp først mener jeg. Det bør også utredes om det finnes andre rimeligere løsninger på eksisterende utebaner. Her har det også kommet nye momenter til i forbindelse med Utstillingsplassen Eiendom sin planlagte boligutbygging på parkeringsplassen inntil tennisbanene. Hva dette til slutt ender opp med kan også få betydning for fremtidig behov for innebaner i Ankerskogen idrettshall. Hvis utebanene i verste fall må flyttes åpner det opp for helt nye muligheter sannsynligvis.
Om den videre prosessen for en eventuell utbygging. Jeg forstår HIL tennis sitt ønske om å få garantier på at dette må på plass før rehabiliteringen av hallen starter. Men, det kan ikke gis noen garantier på verken kommunal støtte eller omregulering av landskapsparken Ankerskogen. Allikevel har Ankerskogen idrettshall og Norges tennisforbund stor tro på at dette kan realiseres. Vi har senest denne uken hatt møter med kommunen hvor de var optimistiske på at dette vil kunne la seg ordne, og vi fikk en god innsikt i hvilke krav kommunen stiller til et fremtidig tilbygg. Dette er en krevende og omfattende prosess som vil ta minst et år med tanke på omregulering. I tillegg vil det minst ta et år å få tilbygget på plass. Det er også et prosjekt som vil kreve mye av HIL, Ankerskogen idrettshall og HIL tennis i form av planlegging, prosjektering, finansiering og dugnadsinnsats. Her er det viktig at HIL tennis bidrar aktivt.
I forkant av årsmøtet fikk styret i HIL tennis et lengre brev om rehabiliteringsprosessen fra HIL hovedlag med dette avsluttende avsnittet: «Når vi har fått gjennomført rehabiliteringen av hallen, vil vi sammen med Norges tennisforbund og Hamar kommune utrede muligheten for å bygge ut Ankerskogen Idrettshall med en ny spilleflate for tennis. Dette ligger allerede som føringer for hvordan arbeidet med den nye tennishallen skal utføres. Et viktig aspekt her er at det ikke skal gjøres inngrep som forhindrer en utbygging av en tredje spilleflate for tennis. Foreløpig er det imidlertid for stor usikkerhet knyttet til finansiering og reguleringsmuligheter til at styret kan garantere for en slik utbygging, men det bør ikke være tvil om at HIL har ambisjoner om økt aktivitet i alle våre 12 grupper inkludert aktiviteten i HIL tennis.»Info fra hovedlagsstyret til årlig møte i HIL tennis (klikk for å lese hele infobrevet).
Jeg er ikke imponert over den måten styret i HIL tennis har håndtert hele denne saken. Som tidligere leder av HIL tennis er det trist å se hvordan fakta vris og vendes på, og hvordan skremselspropaganda urettmessig svartmaler en fremtid få kjenner seg igjen i. Jeg håper virkelig alt det arbeidet vi nå har lagt ned i forberedelsene til å rehabilitere hallen ikke er bortkastet. Jeg håper også at både turn- og tennisgruppene i HIL kan se frem til den dagen den rehabiliterte hallen står ferdig og kan brukes til stor glede for turnere, tennisspillere, foreldre, eldre og alle andre som er glade i disse to idrettene.
Å fortsette svartmalingen og spre desinformasjon, eller være glad for at hallen nå endelig blir rehabilitert med to flotte nye baner og en optimistisk tro på at vi i fellesskap får på plass en ny bane tre i fremtiden: Ja, det handler også om et verdivalg HIL tennis nå må ta.
Arve Sjølstad
Hobbyspiller og styremedlem i AIAS